Waarom een ooievaar als symbool bij de geboorte?

Waarom wordt de ooievaar eigenlijk gezien als de brenger van baby’s? En waarom staat de ooievaar symbool bij de geboorte van baby’s?

Er zijn verschillende theorieën over waarom de ooievaar baby’s brengt. In de Griekse mythologie kwamen de ooievaars geen baby’s brengen, maar ze namen de baby’s juist weg.

Het verhaal gaat namelijk dat een vrouw als straf was veranderd in een ooievaar en zij probeerde haar eigen kind te ontvoeren.

In Egypte dacht men dat de ziel van een mens in verband stond met een vogel. Als de ooievaars terugkeerden betekende dat de terugkeer van een ziel.

De ooievaar als brenger van geluk

Van oudsher is de ooievaar ook de geluksbrenger. In vele landen zoals Nederland, Marokko, Duitsland en Estland denken mensen dat de ooievaar geluk brengt. En daarom dachten mensen dat een huis met een ooievaarsnest op het dak geen onheil zou treffen.

Mensen maakten zelfs een soort platform op hun dak zodat de ooievaars kwamen. Wanneer de vogels er eenmaal zaten gingen ze natuurlijk op zoek naar voedsel in rivieren, meren en moerassen. En in de legendes staat dat daarin de zielen van ongeboren kinderen ronddwalen. De ooievaars pikten daar baby’s op en leverde die bij moeders af.

Nederland

In Nederland komen de ooievaars nog niet zo lang baby’s brengen. Pas eind achttiende eeuw werd er over de ooievaar als babybrenger gesproken. Dit was toen overgewaaid uit Duitsland. De mythe werd pas echt populair toen in 1909 prinses Juliana werd geboren.

Natuurlijk wisten mensen wel hoe zij kinderen moesten maken. Maar ouders vonden het in die tijd lastig om met hun kinderen te praten over baby’s maken. Dus zij bedachten verhalen. Zo vertelden zij bijvoorbeeld dat baby’s uit de witte of rode kool kwamen. Later werd dat dus het verhaal van de ooievaar. En waarom moeder dan in bed lag? De ooievaar zou de moeder bij het afleveren van de baby in haar been hebben geprikt. Heel logisch 😉

Ooievaarweetjes

 • De latijnse naam voor ooievaar is ‘Ciconia ciconia’;
 • De stad Den Haag heeft de ooievaar in het wapen;
 • Er zijn steeds meer ooievaars die in Nederland overwinteren;
 • De ooievaar legt gemiddeld zo’n 3-4 eieren;
 • Zowel het vrouwtje als het mannetje broeden de eieren uit;
 • De gemiddelde broedtijd van de eieren is zo’n 30 dagen;
 • Al na 40 dagen leert een baby-ooievaar vliegen;
 • Een baby-ooievaar is na 10 weken al zelfstandig.

Bron: Dit is waarom de (Haagse) ooievaar baby’s brengt - indebuurt Den Haag

Ben je op zoek naar een leuke ooievaar voor in de tuin? Kies hieronder uit onze populaire ooievaars:

 

Geboortebord Belle - baby op ooievaar

Geboortebord Bibi - baby op ooievaar

Geboortebord Revi - baby luier ooievaar

Geboortebord Quint - baby luier ooievaar

 

© 2018 - 2021 GeboortebordOnline.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel